Félnem kell? – Így védekezzünk a vírusok ellen

Röviden és tömören….

Nem kívánok szenzációhajhász és kattintásvadász lenni, de úgy érzem muszáj állást foglalnunk és felhívni a figyelmet néhány apróságra, mert az emberiség két táborra szakadt: Az egyik tábor eszeveszettül pánikol és mindent felvásárol, míg a másik fele elvicceli és bagatellizálja a jelenlegi helyzetet. A továbbiakban azt kívánom kifejteni, hogy miért veszélyes mindkét hozzáállás és, hogy mit tegyél, ha egyszerűen ésszerűen szeretnél viselkedni/cselekedni. A pontos utasításokért tekerj lejjebb!

Ahogy megjelent a vírus Európában, már sokan azonnal futottak a boltokba és felvásároltak mindent. Pontosabban majdnem mindent. Vettek lisztet (sok-sok lisztet, kartonszámra) és mindenféle tartós élelmiszert. Szappant nem. Nem tudom egyébként, hogy mit kezdenek ennyi liszttel. Kenyeret sütnek? Na mindegy. Nincs semmi baj egyébként azzal, ha 1-2 hónapra elegendő alapvető élelmiszert bespájzolunk, leginkább azért, mert nem kell állandóan boltba rohangálni és mindig van otthon minden. A 20 kg liszt viszont azért erős túlzás. A nagyrésze sajnos kukában fog kikötni. Aztán a maradékot felvásárolták azok, akik azért pánikoltak be, mert mindenki felvásárolt mindent és így nekik nem jut. Remek. Közben érkeznek a rémhírek, ráadásul a tutiigazatirokmerasztmondtam.co.ru.hu féle megbízható oldalak által, na meg persze a csodálatos facebook “körlevelek” által. Teljesen értelmetlen egy évre betárazni lisztből és konzervből, teljesen értelmetlen pánikrohamot kapni attól, hogy eltüsszentette magát az egyik kollégánk és teljesen felesleges szkafanderbe öltözve botokkal a kezünkben dolgozni az irodában. Szóval nem kell pánikolni! Volt már ilyen és lesz is.

Viszont egyáltalán nem sokkal ésszerűbb elviccelni a dolgot. Hiszen ezzel párhuzamosan megjelentek a megmondó emberek is: az influenza sokkal halálosabb, mégsincs karantén, egyébként is egy vírust nem lehet megállítani bármiféle intézkedéssel, de amúgy sem kell, hiszen az egészet a háttérhatalom találta ki, egyébként is ez az egész amit látunk csak a mátrix. A kedvencem egyébként az, hogy hányan halnak meg autóbalesetben, mégis ugyanúgy autóba ülünk és nem pánikolunk. Na most egyrészről a jelenlegi közlekedési kultúránkból adódóan okkal pánikolhatnánk azon is, mert sokszor olyat látok, hogy a hajamat tépem. Másrészről annyi értelme van összehasonlítani bármilyen más statisztikával a jelenlegi helyzetet, mint a Szaharában homokot árulni.

Sajnos az már egyértelmű, hogy az átlagos influenzánál azért veszélyesebb vírusról van szó, ugyanis jóval gyakrabban okoz súlyos szövődményeket, legfőképp tüdőgyulladást. Ráadásul az influenza okozta átlagos halálozási arány 0.1%, míg jelenleg hivatalos adatok alapján a Covid-2019-nek 2%, bár a jelenlegi adatok alapján olyan 3% körülire tehető. Ez persze csak becslés, hiszen nem áll elég információ a rendelkezésünkre. A valódi fertőzöttek száma sokszorosa lehet a hivatalosnak, hiszen nem tudjuk, hogy hányan hordják ki tünetmentesen. Azt se felejtsük el, hogy habár folyamatosan érkeznek az információk a meggyógyult betegekről, rengeteg olyan eset van folyamatban, ami még így is és úgy is végződhet. Arról pedig pláne nem is beszéltünk még, hogy Kínában egy gyógyultnak titulált beteget kiengedtek, majd ezt követően meghalt. Több gyógyultnak hitt beteg is újra kórházba került és arról is van már információnk, hogy többen másodjára kapták el a vírust, tehát feltételezhető, hogy az emberi szervezet nem válik immunissá a vírusfertőzést követően erre a kórokozóra. Ami viszont a legveszélyesebb: alig tudunk valamit a vírusról. Ennek az az oka, hogy 2019 utolsó hónapjaiban jelent meg először az emberre veszélyes mutációja. Arról pedig, amiről nem tudunk sokat, komolyan kell venni.

A hatóságok azért kényszerülnek szigorú karanténokat bevezetni, mert csak így állítható meg a továbbterjedés. Ez viszont csak akkor működik, ha betartják az emberek a hatóságok által elrendelt intézkedéseket. A vírus megfékezésében az is kulcsszerepet játszik játszana, hogy a legelején határozott, szigorú cselekménysorozatot tudunk-e végrehajtani. Nem tudjuk, hogy mi lett volna, ha Kína nem próbálja eltitkolni a járványt a világ elől majdhogynem két hónapon keresztül és nem hallgattatja el azt az orvost, aki elsőként figyelmeztetett a rejtélyes kórra. Sem akkor, ha Olaszországban az úgynevezett 0. beteget nem küldik haza a kórházból azzal, hogy influenzája van. Az influenzavírushoz képest legalább kétszer olyan gyorsan fertőz, tehát ezért is nagyon fontos mielőbb felismerni és a megfelelő intézkedéseket foganatosítani már a legkisebb gyanú esetén is.

De mit tegyek akkor?

  • Először is: tényleg ne pánikolj! Nincs itt a világvége…
  • Másodszor pedig: Ne viccelődj ezzel, komoly dolog, amibe sokan belehaltak már. Nem csak idősek, az első orvos, aki figyelmeztetni próbált csak 34 éves volt, mégis áldozatul esett. Ettől függetlenül persze az idősebb, legyengült immunrendszerrel rendelkező vagy amúgy is beteg emberekre még veszélyesebb és megsokszorozza a halálozási esélyt. De most komolyan: egy idős, akár beteg ember élete már nem is számít? Én például örültem volna, ha papám vagy mamám még akár csak 1-2 évvel tovább élt volna. Miért ne számítana?
  • A legfontosabb: nagyon gyakran moss kezet és ne tapogasd az arcod! Az egyszerű szappan is megteszi, a lényeg a hogyanban van: jó alaposan szappanozd be a kezed és mosd legalább 20-30 mp-ig úgy, hogy közben az ujjaid közötti részt, a körmök alatti részt és a csukló területét is érintsd. (Lásd lent a képet) Bármit megfogsz (kilincs, kapaszkodó, készpénz stb…), moss kezet! Amíg nem teszed meg, még véletlenül se érintsd meg az arcod, mert a száj-, orr- és szemérintés a legfőbb oka az összes vírus terjedésének. Több eséllyel kapod el a nyavaját, ha megfogsz valamit és az orrodhoz nyúlsz, mintha csókolóznál egy fertőzött személlyel.
  • Hordj kesztyűt kint! – És a tömegközlekedési eszközökön. Nyilván ezzel se kezd el a pattanásaid nyomogatni.
  • Kerüld a közvetlen kontaktust! Ne fogjatok kezet, ne érintsétek egymást és tartsatok nagyobb távolságot. Olyan embertől, aki köhög/tüsszög, legalább két métert!
  • Kerüld a tömeget és a zárt helyiségeket! Eljött az introvertált és antiszociális emberek kora. Ha még nem vagy az, akkor egy pár hétig próbáld ki, ennyit Te is kibírsz a saját és mások érdekében. Ha a munkahelyeden van rá lehetőség, akkor dolgozz otthonról! Ha nincs halaszthatatlan orvosi problémád, akkor kerüld a várótermeket és várj egy pár hetet/hónapot.
  • Ha bármilyen tüneted jelentkezne, akkor maradj otthon! Ha enyhe tüneteid vannak, akkor is maradj otthon és kúráld magad pár napig. Ha nem múlnak a tünetek és potenciálisan ki voltál téve a fertőzésnek (tehát fertőzött területen jártál, ami akár lehet a saját városod is), akkor hívd a zöld számot (06 80 277 455) és/vagy a háziorvosod. Ne Te menj be!
  • Erősítsd az immunrendszered! Szoktál gyógyteákat inni? Citromfű, hársfa vagy bodza? Nem? Gondoltam… Sebaj, most kipróbálhatod. Mindegyik immunerősítő hatású. Egyél sok hagymát! Például fokhagymát vöröshagymával egy kis gyöngyhagymával körítve. Nem viccelek: minden gerezddel sokat teszel az egészségedért télen-nyáron! A gyümölcsökről se feledkezz meg, csak mosd meg jó alaposan. A C és D vitamin bevitel pedig kifejezetten fontos a téli-tavaszi hónapokban, akár étrendkiegészítőként is.
  • Ne utazgass feleslegesen! Habár utazó blogként jöttünk létre és világot látni, utazgatni az egyik legjobb dolog a világon, most mégse tedd, ha nem életbevágó! A repülőkön, repülőtereken és különböző országokban fokozottan ki vagy téve az új vírus veszélyének, amit aztán az utazásod után továbbadhatsz a közeli hozzátartozóidnak is (és persze megannyi más embernek is). Sokan azért nem mondják le az utazást, mert pénzt veszítenek, de elgondolkodtató, hogy mi mennyi pénzt ér meg. Az egészség úgy gondolom, hogy bármennyit!
Tanuljuk meg jól!

Összegzés

Már megint egy dolog, amiben összecsaphatnak egymással az emberek. Mindkét oldalnak meg van a saját véleménye és mindkét oldalnak félig igaza van. Maradjunk a józanság talaján és találjuk meg az arany középutat. Ne bagatellizáljuk el és ne viccelődjünk olyan dolgokkal, ami mások halálához vezet és amiről még oly keveset tudunk. És ne is pánikoljunk feleslegesen. Tartsunk be néhány – egyébként egyszerű – szabályt, amit minden évben be kellene tartanunk amúgy is az influenzajárvány miatt és várjuk ki a végét, hogy hogyan végződik a dolog. Feltehetőleg egyébként velünk marad ez a vírus, és talán szezonálisan elő-elő fog bukkanni, de már gőzerővel dolgoznak a vakcinán és örüljünk annak, hogy nem kell már évtizedeket várni minderre. Valamint bízom benne, hogy az emberiség felismeri a globalizmussal és városiasodással járó őrült nagy kockázatot és veszélyt, mert ez a vírus akár az ebolához vagy kanyaróhoz hasonló halálozási rátával is “létre jöhetett volna”. A gazdaságról nem is beszélve: sok ország gazdasága gyenge lábakon áll és olyan mértékben függnek országok egymástól, hogy ha egy gazdasági nagyhatalom leáll egy vírus miatt, akkor dominóként dől sorra az egész piacgazdaság. Jól látható, hogy jelenleg is ez zajlik: Amerika olyan intézkedéseket foganatosított, amit legutóbb a 2008-as világválság idején, az olajár a kereslet hiánya miatt akkorát zuhant, amekkorát utoljára az öbölháború miatt. Ráadásul nem csak a gazdaságra, de az egészségügyre is nagy nyomást gyakorol ez a vírus: ha hirtelen nagyon magasra ugrik egy országban a fertőzöttek száma, akkor gyorsan bedőlhet az egész rendszer. Mi pedig eleve nem mondhatjuk el magunkról, hogy stabil és jól működő egészségügyünk van. Olaszországban is jelenleg 150 háziorvos fertőződött már meg, akik nem tudják ellátni a munkájukat. A kórházak kapacitása véges, az orvosokéról pedig ne is beszéljünk egy olyan országban, ahol egy teniszkönyök miatti műtétre egy évet kell várni. Vigyázzunk magunkra és egymásra, és ahelyett, hogy egymásnak esünk, inkább tanuljunk a korábbi és jelenlegi hibáinkból, hogy egy jobb, élhetőbb és biztonságosabb világban élhessünk. #Peace

-Mészáros István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük