Baj van!

Az ENSZ üzeni: Tulajdonképpen elveszítettük a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Tudtuk, hogy ez nem lesz egy fáklyás menet és azt is, hogy túl későn kezdtünk valóban parázni. Viszont azt talán nem egészében gondoltuk, hogy még mindig nem parázunk eléggé. Attól tartok, hogy parázni akkor kezdünk el igazán, amikor már tényleg minden mindegy lesz. Vészesen közeleg ez a nap.

A probléma, hogy a párizsi klímaegyezmény azt mondja ki, hogy az iparosodást megelőző időszakhoz képest 1,5, de maximum 2 celsius fok alatt kell tartanunk a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését a század végéig. Talán úgy tűnik, hogy ez nem túl sok, és amúgy sem érezzük meg. Azonban nagyon is megérezzük még akár a 1,5 és 2 közötti fél fokot is. Most viszont úgy néz ki, hogy, ha minden így megy tovább, akkor 2100-ra akár 3,9 fokot is melegedhet a Föld átlaghőmérséklete, ami egyenlő az emberi civilizáció végével.

Fel kell mérnünk, hogy itt már rég nem rémhírterjesztésről és pánikkeltésről van szó. A tanulmányok már 1960 óta a rendelkezésünkre állnak, csupán akkoriban ez túl ijesztő volt és megtiltották a tudósoknak és kutatóknak, hogy a népet ijesztgessék. A felfogás pedig azóta sem változott sokat, és az utóbbi pár év kivételével a tudósok sem mertek nagyon ijesztő és nyomasztó tanulmányokat közzétenni, próbáltak inkább finom intelmeket adni. Amikre persze mindenki fittyet hányt.

Az UNEP által Genfben publikált tanulmányból kiderült, hogy évente 7,6 %-kal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig ahhoz, hogy ellehessen érni a párizsi klímaegyezményben foglaltakat. Azonban a Meteorológiai Világszervezet a napokban tette közzé az éves jelentését, melyből az derült ki, hogy 2018-ban rekordszintűre emelkedett a légköri széndioxid koncentráció.

A legnagyobb probléma, hogy a G20 a mai napig fittyet hány még a párizsi klímaegyezményben foglaltakra is. Évente továbbra is 1,5 %-kal nő az üvegházhatású gázok kibocsátása világszerte. Az ENSZ felhívta ezen országok figyelmét, hogy a klímaegyezményben tett vállalásuknak nem tesznek eleget azzal, hogy az ipari termelésük helyszínét fejlődő országokba rakják át, hanem az ökológiai lábnyomnak kell csökkennie, ami csakis életmód változtatással érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük