Kik vagyunk és mit képviselünk? #1

Nem is tudom, hogy találó-e a cím. Inkább azt kellett volna írnom, hogy mi az, hogy Modern Hippie? Vagy inkább azt, hogy kik a modern hippik? Egyáltalán létezik ilyen? Ha igen, akkor miben különböznek az igazi hippiktől? Na és mitől lettek modernek? Ez most egy új stílus vagy ideológia vagy életmód? Egyáltalán miről szól ez az egész? Mi ez a blog? Mi ez a vlog? És mi ez a merőben más Podcast? Hová tovább Modern Hippik? Vagyis Modern Hippie-k?! Elkezdem…. és talán valahova kilyukadunk. 🙂

Amikor először megjelent ez a blog, még Szabadlábon Európában néven, pontosan tudtuk, hogy mit akarunk. Én (István) és Dani az utazásainkról kezdtünk blogot írni. Teljesen egyértelmű volt, ahogy az is, hogy nagyjából senki sem olvassa ezeket, de valójában nem is ez volt a motiváció. Csupán az, hogy leírtuk az élményeinket, formába öntöttük és alkottunk valamit: ez nemes egyszerűséggel jó érzéssel töltött el minket. Akkoriban voltunk Prágában és Krakkóban, de korábbi lengyel, horvát és szlovén utazásainkat is papírra képernyőre vetettük. Azonban két dologra is nagyon gyorsan rájöttünk: az első, hogy habár szeretünk írni, nehezen vesszük rá magunkat. A másik, hogy sokkal inkább átjön egy utazás hangulata, ha inkább videózunk. Ekkoriban már mentek a nagymenő vlogok, amikről konkrétan én nem tudtam semmit. Tény, hogy akkor kezdte el Magyarósi Csaba a napi vlogját és ez nagy hatással volt rám. Én is szerettem volna hasonlóképpen – persze messze nem olyan minőségben – visszaadni az utazásaink hangulatát és belecsempészni egy kis tudáshalmazt is. Hát ez többé kevésbé sikerült csak. Rengeteg vlogot kezdtem nézni, és nagyon sok ötletet átmerítettem és így jöttek saját ötletek is. Persze az ötlet és a megvalósítás, az két külön dolog.

Azonban senki nem úgy kezdi, hogy rögtön minden tökéletes. Minden valamire való produkciót hosszú évek munkája és fejlődése előz meg. Ez így teljesen rendjén is van. Szerettem csinálni a videókat, és a legkevésbé sem érdekelt, hogy valaki megnézi-e vagy sem, hiszen mi rendszeresen visszanéztük őket és nagyon jó emlékekkel töltenek el a mai napig. 🙂

Viszont a blog, aztán a vlog egy az egyben az utazásra épült. Az ember pedig akkor is szerencsésnek mondhatja magát, ha egy évben egyszer vagy kétszer eltud utazni valamerre, legyen az külföld vagy belföld. Mi úgy hiszem ebben az esetben nagyon is szerencsések voltunk, mert 2016 és 2018 között megfordultunk 5 országban is. Egy 98-as G Astrával szeltük a világot (na jó, csak Európát) és készítettük a kezdetleges – de azért fejlődést mutató – vlog epizódokat. Azonban amikor 2018 januárjában elköltöztünk Budapestről és az életünk merőben más irányt vett, úgy sajnos el is maradoztak ezek az utazások. Egy vlogot/blogot ami erre épül így nem is lehet igazán fenntartani. Elkészül egy évben 4-5 videó? Még, ha minőségi lenne sem jutna el senkihez a temérdek mennyiségű tartalom között. Blogot pedig már lassan eleve nem is olvas senki, szinte mindenki csak a szalagcímeket olvassa el. Tehát felmerült a kérdés már 2018 év elején is: hova tovább Szabadlábon Európában vlog?

Maga a Modern Hippie ötlet ekkor fogalmazódott meg bennem. Hiszen eddig is ezt tettük: “Szeltük a világot a kis autónkkal, újabbnál újabb országokat és kultúrát (és söröket) ismertünk meg, tehát valójában a jelenben éltünk és megpróbáltuk élvezni az életet. Kiszabadulni a szürke hétköznapokból, a mókuskerékből, még ha csak pár napra vagy hétre is egy évben. Mert ezek a pillanatok feltöltöttek annyira minket, hogy igen, kibírjuk a következő ilyen alkalomig. Mert manapság az életet kibírni kell. Így egyre inkább megfogalmazódott bennem a modern hippiség “ideológiája”, amit persze még a mai napig sem tudunk pontosan elhelyezni sehova. Az első fellángolásban, röviden és tömören az alábbi videóval próbáltuk elmagyarázni, hogy mire is gondoltunk ezzel a névvel. Ezt a videót most itt is hagyom nektek, néhány a videóban elhangzott idézet között, majd az írásom második részében jobban is kifejtem, hogy mire is jutottunk ezzel az egésszel.

"Egy modern hippi nem megy a tömeg után. Számára a járatlan út a legnagyobb öröm. "
"Nem a lázadás a lényeg, hanem a megfelelési kényszer leküzdése."
"Egyszerűen nem foglalkozol a kapitalista világ dolgaival."
"Nem érdekel más mit gondol, nekem az úgy jó."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük