A mezítlábas park újragondolása

Arról már többször volt szó, hogy mezítláb járni mennyire egészséges, üdítő és legfőképpen hippis. 🙂 A korábbi mezítlábas élményeinkről videókat is készítettünk, melyeket itt (Tabajd) és itt (Wenigzell) találtok. Most azonban nem saját élményről fogok mesélni, csupán egy aránylag új, de egyre gyakoribb dologról: A mezítlábas park cseh változatáról. Bízom benne, hogy egyszer erről is tudunk készíteni egy saját videót, de addig is nézzük meg, hogy miről is van szó!

Az már nyilván nem titok, hogy mi szeretünk mezítláb mászkálni és az az igazság, hogy az emberek többsége szintén élvezi eme tevékenységet, ennek pedig az az oka, hogy valójában még mindig ragaszkodunk és kötődünk a természethez és a mezítláb járkálás az egyik legtermészetesebb dolog, amit elkövethetünk. Persze a cipő pedig az egyik legjobb találmány, hiszen megvédi a lábat a sérülésektől, kosztól, fertőzésektől és az időjárási körülményektől is. Mégis az egyik legjobb dolog levenni a cipőt egy hosszú nap után, pláne, ha annak még a sarka is magas – habár ezt még sosem tapasztaltam, de elhiszem .

Kellemes a hasznossal

Számtalan előnye van annak, ha megszabadulunk a lábbelitől, de koránt sem mindegy, hogy pontosan hol és hogyan tesszük mindezt. A legtöbben szinte csak otthon vagyunk cipő nélkül, pedig az egyenes, lapos talaj pont, hogy nem kedvez a lábunknak. Ahol igazán hasznos mezítláb lenni, az a göröngyös, egyenetlen talaj, márpedig ez csak a négy falon túl található meg általában. Egy kertes házban még könnyen megoldható, de például Budapest belvárosában egy társasház lakójaként nagyon bátornak kellene lenni ahhoz, hogy mezítláb hagyjuk el a biztonságot nyújtó tégladobozunkat. Megannyi veszély leselkedik talpunkra a betondzsungelben, habár körültekintően, óvatosan, azért meglehet tenni balesetmentesen, és ezt néhányan meg is teszik. #őkazigazimodernhippik

Mi azonban nem vagyunk ennyire bátrak, szóval mi marad nekünk? Leginkább a természet és a természetben ilyen természetes módon járni tényleg a legtermészetesebb dolog, amit tehetünk. 🙂 Viszont vannak kifejezetten erre a célra kialakított parkok, túraútvonalak. A videóinkban is ilyeneket látogattunk meg. Magyarországon a legnagyobb Tabajdon található és ezen parkoknak, útvonalaknak a lényege, hogy különböző anyagokon tudunk végig sétálni mezítláb. Ezáltal pedig olyan izmokat használunk a talpunkban, lábfejünkben, de az egész testünkben is, melyeket egyébiránt sosem szoktunk. Mivel nem használjuk őket, szépen ellustulnak, leépülnek, és létre jön a lúdtalp, bokasüllyedés, gerincferdülés stb. Szóval egy sor betegséget produkálnak, ami az egész testtartásra és így az egészségünkre is hatással van. Ezért nyilvánvaló, hogy amikor csak lehetőségünk van rá, rúgjuk le a cipőt és járjunk egy jót, például valamelyik mezítlábas parkban. Járkálhatunk aszfalton, térköveken, tobozokon, különböző kavicsokon, de még agyagon is. Jó érzés, feltöltődünk a természetben és mindezt a szervezetünk is meghálálja!

Na jó! Ezek a hagyományos mezítlábas parkok, de akkor miről van most szó? Igazából semmilyen drámai változásról, a lényeg továbbra is ugyanaz. Azonban az anyagokat egy kicsit extrémebbre cserélték, és további lábgyakorlatokat vezettek be és még egy régi kínzási módszert is ki lehet próbálni. Kínzás? Hogy micsoda? És ez egy családi program???

Még szép, hogy családi program, ráadásul a gyerekeknek a legfontosabb! És milyen menő már elmondani azt, hogy mezítláb sétáltam üvegszilánkokon, szögeságyon vagy akár 700 fokos parázson? Tényleg nem kell megijedni, mert mind veszélytelen és a lényegen nem is változtat. Megmozgatja az eltunyult talp és lábizmainkat, miközben jól szórakozunk és menő szelfiket készíthetünk, melyekkel a barátainkat heccelhetjük (haha, látod, hogy mire vagyok képes? haha…). Ebben semmilyen természetellenes dolog nincs és tényleg biztonságos. Ezek nem fix helyek, hanem a cseh Bosa Turistika szervezet települ ki országszerte (sőt, már Szlovákiában is) rendezvények keretei között és így népszerűsítve a mezítláb járást és a játékos, érdekes lábgyakorlatokat, hogy megelőzzék/javítsák az egyre inkább népbetegséggé vált talp- és gerincproblémákat. Habár a hagyományos mezítlábas parkok is nagy népszerűségnek örvendenek, ezeken a helyeken ilyen látványos gyakorlatokkal olyan embereket tudnak megszólítani, akik egyébként nem érdeklődnek a téma iránt, vagy nem is tudnak ezekről a problémákról és lehetőségekről. A gyerekek – de természetesen vállalkozó szellemű felnőttek is – kipróbálhatják, hogy milyen volt anno megkötözve bírni a csiklandozást. Ez a kegyetlennek tűnő, de játékos megoldás is a talp természetes reflexeit fejleszti, a gyerekek pedig imádják! Két legyet egy csiklandozásra. Ezen kívül a hagyományosabb tornagyakorlatokat is kipróbálhatják az idelátogatók és természetesen a szokványos anyagokon is lehet járkálni. Mégis úgy gondolom, hogy ez a megoldás, amit a Bosa Turistika végez, sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, mind eddig bármilyen hasonló kezdeményezés. Örülnénk, ha tényleg nemzetközi szinten tudnák folytatni és akár kis hazánkba is ellátogatnának, de addig is megpróbálunk eljutni egyre, hogy élőben is kipróbálhassuk az egészet és megkérdezzük a szervezőket és résztvevőket, hogy mégis mit gondolnak erről az egészről és milyen érzés kipróbálni ezeket a mindennapinak nem mondott gyakorlatokat. Ti kipróbálnátok? Melyikre lennétek a legkíváncsibbak? Írjátok meg kommentben! 🙂 #peace

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük