Miłego dnia! – A Lengyel-Magyar Barátság napja

poland-flag10

Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Polsko-Węgierskiej Przyjaźni! Vagyis Boldog Lengyel-Magyar Barátság napját!

Arról már írtunk korábban, hogy Lengyelország az a hely, ahol tényleg örülnek, ha megtudják, hogy honnan érkeztünk. Ezt pedig meg kell becsülni, hiszen kimondottan kevés ezen helyek száma a világon.

“Węgry i Polska to dwa wiekuiste dęby, każdy z nich wystrzelił pniem osobnym i odrębnym, ale ich korzenie, szeroko rozłożone pod powierzchnią ziemi, i splątały się, i zrastały niewidocznie. Stąd byt i czerstwość jednego jest drugiemu warunkiem życia i zdrowia”. Stanisław Worcell (1849) // “Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.” Stanisław Worcell (1849)

A történelemben egyedülállóan szoros a kapcsolat e két nemzet között. Már több, mint 1000 év telt el, hogy Szent István királyunk nővére, Judit hozzáment Vitéz Boleszláv fejedelemhez. Bezprym herceg az Ő gyermekük volt, aki Magyarországra menekült, s itt I. István Király a Balaton-felvidéken birtokot adományozott a számára. Bizonyos monda szerint Veszprém városát róla nevezték el.  Innentől kezdve pedig megszámlálhatatlanul sokszor kértük egymás segítségét. Így tett például Ulászló lengyel király, kinek Károly Róbert segített a Német Lovagrend ellen, vagy amikor II. Rákóczi Ferenc megszökött a bécsújhelyi börtönből és Krakkóba menekült. Visszatérése után többek között Stanisław Leszczyński herceg is segítette őt. Természetesen az 1948-49 -es forradalomban Bem József és Henryk Dembiński tábornokkal az élen is rengeteg lengyel tiszt és közkatona vett részt.

Ennek a valóban évszázados, avagy évezredes kapcsolatnak a tiszteletére 2006-ban felavatták Győrben, a Bem József téren az első Lengyel-Magyar barátság emlékművet.
2007. március 12-én pedig a magyar Országgyűlés, 2007. március 16-án pedig a lengyel szejm a Lengyel-Magyar barátság napjává nyilvánította március 23-át. ?

Források:
wikipedia.org
valasz.hu

István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük