Tavaszi regenerálódás Pilisvörösváron

20170226_112239

Múlt hétvégén végre kiszabadultunk a tél fullasztó bezártságából. Párommal ellátogattunk ismét Pilisvörösvárra a Jági tanösvényt végig járni. Tavaly nyáron voltunk már ott, akkor is nagyon megtetszett mindkettőnknek, így várható volt a nagy visszatérés. Most kismértékben tudatosabban csináltuk, amit szeretnénk a jövőben is tartani egy új kiegészítő sorozat elemeként. Az egyik, hogy vettünk túra botokat, ami párom szerint megszentségtelenítés, szóval inkább Nordic Walking…. botokat?! A lényeg, hogy olyan, mint a síbot, csak ez túrázáshoz. Először kételkedtem a hasznosságában, de rá kellett jönnöm, hogy bizony nem volt kidobott pénz. A másik része a dolognak a Geocaching, ami úgyszólván a modern kincskeresés. Ez egy rendkívül elterjedt túrázós játék, amiről a későbbiekben bővebben is szót ejtünk majd.

Téli hangulatban is feltöltődés!

Pilisvörösvár Budapesttől úgy 15-20 km-re található, így gyorsan eljuthatunk autóval, vagy akár kerékpárral, esetleg egy MI-26 helikopterrel, ha épp akad egy a kertünkben. Ha GPS segítségét kérjük (erősen ajánlott a Vaze), akkor érdemes a Pilisvörösvár sportpálya úti célt, vagy sport utcát beírni, mivel ez közvetlenül a Jági tanösvény bejárata előtt található. Persze beüthetjük a parkoló koordinátáit is, ennél pontosabb megoldást már nem tudok ajánlani. A parkoló koordinátái: N 47° 36,717′ E 18° 53,036′ 220 m

A parkoló mögött található a Villa Negra, ahol nem csak a túra után jól megérdemelt sörünket vagy meggysörünket fogyaszthatjuk el (amennyiben nem játszunk sofőr szerepet), hanem a túra előtt betérhetünk és megvásárolhatjuk pár száz forintért a Jági tanösvény füzetét. Ebben rendkívül sok hasznos információ található, ha nem elégszünk meg a csodálatosan tiszta levegővel és a vadregényes tájjal, hanem kicsit mélyebben is belelátnánk abba, ami a szemünk elé tárul.

Mintha a civilizációtól 1000 km-re lennénk

A tanösvény útvonala rendkívül jól követhető, eltévedni szinte lehetetlen. Egy zöld levelet kell követned, persze nem árt, ha festett, s nem élő. A teljes hossz 3,5 km, amit úgy 2 óra alatt lehet végig járni. Persze, ha közben ládakoordinátákat is keresel, akkor úgy 2,5 óra. 6 állomása van, ahol hasznosíthatod a füzetet és megtudhatsz egy csomó szuper dolgot arról, amit éppen látsz vagy tapintasz.

A Jági-tó éppen Jági jégpáncélnak álcázta magát, így a békák száma erősen a nullához konvergál ebben az időszakban. Ettől függetlenül így is meg van a szépsége, és egyszerűen felbecsülhetetlen mély lélegzetet venni a szmogriadókat megélt Budapest után. Bizony, ilyenkor tűnik fel a különbség. Szóval irány a természet, regenerálódjunk! ?

Egészség!

A végére pedig itt van pár kép az ösvényről, amit még tavaly nyáron készítettünk. ?

Égig érnek!
Gazdag élővilággal fogad minket a kis tó!
Mezítlábas parkként is használható! 😉
Néha le kell hajolni! 🙂
Így sem fest rosszul!
Kreatív megoldás
Parkolótól parkolóig – körbeér

Mészáros István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük