Cseh vendéglátás…

wp_20160813_20_29_47_pro

Prágában senkit nem érdekel, hogy elveszít egy kuncsaftot, fogyasztót a pincér. Helyére rögtön betéved újabb öt, melyből kettőre többet tud rásózni. Persze addig eltűrnek az asztalnál amíg fogyasztasz, már ha nem időzöl túl sokat egy korsó sörrel. Ez a tény ne riasszon vissza senkit egy prágai hétvégétől, de jobb okosan felkészülni rá, mielőtt a gatyánk is rá megy egy szimpla esti beülünk egy sörre programra.

Bizony a cseh sörremekek megérik az árukat, sőt még az utazást is, ha csak egy pár korsó csoda nedűért mennénk. Viszont ezt ki is használják, persze részükről jogos. Miért pont Csehországban lenne más előtérben, mint a pénz? A mentalitás eleve rendkívül közeli rokonságban áll hazai tapasztalatainkkal, talán egy fokkal még erőteljesebb is.

Természetesen nyári látogatásunkkor betévedtünk a híres, 1499 óta folyamatosan működő sörözőbe – és sörfőzdébe -, az U fleku-ba. Aki Prágában jár, annak kötelező tesztalany. Kezdjük azzal, hogy mit is érdemes tudni erről a különlegességről. Alapjában véve a város legrégebbi vendéglője, valamint egész Közép-Európa egyetlen olyan sörfőzdéje, ahol több, mint fél évezrede folyamatosan készítenek sört. Az elmúlt 500 évben csupán a 30 éves háború zavarta meg a gyártást, akkor is rövid időre. A 13 fokos, szűretlen fekete csoda receptjét azóta szépen lassan tökéletesre fejlesztették.
A vendéglő beltere korhű, sőt leginkább korabeli bútorokkal felszerelt. Ha belépünk valamelyik terembe, rögvest időutazásban van részünk: 500 évvel ezelőtt ugyan itt, ugyan ilyen elrendezéssel, majdhogynem ugyan azt a sört itták. Nem semmi gondolat, de vajon a kiszolgálás is ilyen volt? Az 1200 férőhelyes létesítmény folyamatosan tömve van. Mind a 8 terem és középen a 400 férőhelyes sörkert is. Beszélgetni felesleges, úgysem hallasz semmit a zsibongástól. Néha ezt megszakítja egy hagyományos cseh zenével imponáló harmonikás vagy pedig egy “rögtönzött” kabaré.
A sör valóban remek, és ha már ott van az ember, bizony azt a híres cseh sörsajtot is illik megkóstolni. Gyenge gyomrúaknak azonban nem túlzottan ajánlott, rendkívül nehéz, fűszeres, de nem csak a sörben érlelt tömény sajt, hanem a hozzákapott fekete pirítós is. A 13 fokos fekete nedű kiváló társa! Ha úgy érzed egy korsó flek és egy tál sörsajt után mozdulni sem bírsz, akkor is próbálkozz meg egy olimpikonokat megszégyenítő sprinttel, miközben a 20 koronát hozzávágod valamelyik pincérhez, vagy a recepcióshoz. Igen, ilyen is van, meg sörmúzeum is. Ha mégsem sikerül a sprint még az utolsó korty leérése előtt, akkor jobb ha több koronával számolsz. Kérdezés nélkül előtted terem egy újabb korsó, amit természetesen már a számládhoz is írtak. Persze megpróbálhatsz nemet inteni, vagy akár mondhatsz is (úgy sem hallja), megoldja, hogy oda kerüljön. Én csak a kabátomért nyúltam hátra (a széktámlámhoz!), mire visszanéztem újabb korsó volt előttem. Ha pedig úgy is kifizettetik (márpedig, hogy a fenébe ne), akkor természetesen lecsúszik az is. Ehhez már a gondolat is fáj, hogy percenként próbálják elmagyarázni, hogy az U flekuban járunk, így kimondottan tiszteletlenség, hogy nem iszunk mellé felest, amit szintén az asztalok között folyamatosan automatikusan szervíroznak. Talán a 2012-es cseh metilalkohol botrány már elült, ettől eltekintve sem jó ötlet a fekete korsó mellé az a tömény! Az árát persze ne is kérdezzétek, azonnal megduplázná a végösszeget. Szerencsére legalább a kis poharak előtt felteszik a kérdést, de a nemleges válasz(ok) után rendkívül hamar úgy érzed, hogy jobb lenne távozni. Szúrós tekintetek, lökdösés és hangos kibeszélés társul mindehhez, így nem is szívesen maradnál. Gyorsan kislissansz mosdóba, ahol egy szótlan hölgy várja a becsületkasszába a pénzt, ha netán úgy éreznéd, hogy nem költesz eleget a számlára. Amennyiben pedig dobsz az előtte lévő kosarába pár koronát, akkor jobb ha a folyosón leméred a véralkoholszinted, szintén pár koronáért. Így üres pénztárcával, szédelegve úgy érzed, hogy tovább is maradhattál volna 45 percnél, de legalább elmondhatod: jártál az 1499 óta működő U flekuban.

wp_20160813_21_03_13_pro

Ajánljuk-e a helyet? Ha Prágában jársz, mindenképp nézz be! Kóstold meg, nézz körül, de a péntek esti sörözgetéseket ne oda tervezd.

U fleku söröző
Prága, Křemencova 1651/11

István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük