Ahol tényleg szabadlábon lehet: Tabajd!

WP_20160630_12_22_53_Pro

Németországban és Ausztriában rengeteg mezítlábas parkot találhatunk, nagy szerencsére ezek már más országokban is rohamosan terjednek. Lényegük, hogy különböző felületek, talajok vannak az útvonalon (dolomit, folyami kavics, tégla, agyag stb…) melyen cipő nélkül lehet (pontosabban célszerű) végigmenni. Talán mondanom sem kell, hogy mennyire is egészséges így járni, hiszen az embernek, akármennyire is elképzelhetetlen, ez a természetes. Lábunk így érzi jól magát, nem pedig a cipőben aszalódva. Hát nem jó érzés egy hosszú nap után levenni a magassarkút? Na, ezt pont nem tudom, de a cipő fogságából kiszabadulni bizony, hogy jó dolog. Ezekben a parkokban pont ezt tehetjük meg, olyan izmokat használva talpunkban és bokánkban, amit sajnos a mai ember nem igen használ, hiszen mezítláb általában otthon az egyenes talajon van csak. Ez pedig nem fejleszt, inkább csak rombol. Ezen felül serkenti a vérkeringést is, valamint a talp reflexologia masszázst kap a természettől. Kell ennél több? Ha igen, mondhatom: ingyenes a belépés! Kiváló hétvégi kirándulás lehet akár gyerkőcökkel is, akiknek még fontosabb a láb boltozatának egészséges fejlődése.

Ahogy írtam, szerencsére egyre több helyen alakítanak ki efféle mezítlábas parkokat. Magyarországon először Tabajdon, 2008-ban nyitottak meg egyet. Helyileg Budapest és Székesfehérvár között található, a fővárostól 45 km-re. A park körülbelül 20-25 perc alatt végigjárható, de nyugodt szívvel végig sétálhatunk rajta kétszer is, oda-vissza. Eközben 21 különböző talajt próbálhatunk ki, amit azért valljunk be, otthon nem sűrűn teszünk.

A park bejárata a falu központjában van, az első pár kipróbálásra váró talaj kellemesebb, hozzászoktatja az ember lábát ahhoz, hogy a cipő nem “védi”. Itt találunk agyagot, homokot, fakérget és a hűsítő patakmeder is itt húzódik. Aki egy kicsit is képes kiszabadulni a – hazug és megfosztó – komfortzónájából, rögtön beleszeret a természetbe, hiszen így érezhetjük: magunk is ehhez tartozunk. Nem rombolni kellene, nem menekülni tőle, hanem vele együtt élni. Számunkra a természet a természetes, nem pedig a betondzsungel és benzingőz. Ha nem esőben vagy esőzések után megyünk, akkor az agyag kiszárad, márpedig sokkal kellemesebb vizesen. Jól jöhet egy-két palack víz. ?

 

Ha átevickéltünk (és nem úsztuk meg száraz lábbal) a patakon is és beteltünk a gyönyörű tájjal, magunkba szívtuk a kellemes, friss szabad levegőt, akkor felsétálhatunk a dombra. Ebben egy lépcső lesz a segítségünkre, amit kis kavicsok tarkítanak. Először talán kevésbé tűnik kellemesnek, de hamar hozzászokik az ember. Átsétálhatunk a fenyőtobozon, találunk facölöpöket is és megállhatunk egy kis pihenőre a napóránál. Itt található egy ivókút, amit legtöbben lábmosásra használnak. Talán hisztek nekem, ha azt mondom: felesleges az út közepén. ? Ezután csodálatos kilátásban lesz részünk a falura és a környező földekre, tájra. Nem is osztok meg erről képet, mivel eleve nem adja vissza a valóságot, másrészt pedig legyen ez az egyik jutalom azért, hogy megmásztuk a sok lépcsőt. ?

 

Onnantól kezdve van pár rész, amit többen kihagynak. Persze ez érthető, de mindenképp érdemes kipróbálni, mielőtt feladnánk! Itt találkozhatunk többfajta kaviccsal, folyami kaviccsal kezdve és dolomittal bezáróan. Közben pedig egyensúlyunkat is letesztelhetjük a cölöpökön. Szóval érdemes kipróbálni és visszajárni! Egészséges, remek levegő jellemzi a területet és élvezetes program lehet mind felnőtteknek, mind pedig gyerekeknek. A park honlapján (www.mezitlabaspark.hu) illetve táblán is jelzik, hogy kutyával is végigjárható. Autóval érkezőknek van kialakított parkoló is. Kellemes mezítlábazást kívánok mindenkinek! ?

 

Update.: Azóta voltunk már Ausztriában is mezítlábas parkban, az összehasonlító videót itt találjátok! 🙂

 

István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük